sábado, 27 de septiembre de 2014

Clitoria ternatea combate enfermedades del tracto urinario, causadas por Proteus mirabilis

Hola a todos:

No es una casualidad.  La antigua medicina Ayurveda de India desde hace mas de 5.000 años ha usado el extracto de hojas de esta planta para curar enfermedades de tipo urinario.




Ahora la ciencia lo confirma.

En este trabajo de investigación, publicado por el World Journal of Pharmaceutical Research (Volume 3, Issue 3, 4351-4366), del cual les dejo archivo para que lo lean, se evalúa la capacidad antimicrobial del extracto de hojas de esta planta para combatir a un agente causal de la enfermedad del tracto urinario, la bacteria Proteus mirabilis.

Los resultados son concluyentes, el extracto de hojas de Clitoria ternatea tiene un marcado efecto antimicrobial sobre la bacteria Proteus mirabilis.



Infusión flores de Clitoria ternatea.

Una forma de prevenir la aparición de esta enfermedad es tomando té o infusión de hojas y flores de Campanita, la planta maravillosa.

Las hojas y flores son fuentes elevadas de flavonoides, fitosterol, alkaloides, taninos, ciclótidos, defensinas y otra elevada cantidad de biocompuestos.

Hagan click en este enlace para leer el trabajo y descargarlo.


http://bit.ly/Yt0zFM

ANTIBACTERIAL ACTIVITY AND PHYTOCHEMICAL SCREENING OF CLITORIA TERNATEA LINN. AGAINST PROTEUS MIRABILIS FROM URINARY TRACT INFECTED PATIENTS

Dr. K V Radha , Dr.T.Arun and *Srinivas Pidugu
Centre for Biotechnology, Muthayammal College of Arts and Science, Rasipuram – 637 408, Tamil Nadu, India.


sábado, 6 de septiembre de 2014

Fertilización con fósforo en Campanita

Hola a todos:

Como es sabido los brasileros llaman Cunha a Clitoria ternatea, esta planta está cobrando una gran importancia para los ganaderos del nordeste de Brasil (zona seca) en la cual se producen especialmente ovejas.

Clitoria ternatea ha demostrado ser una planta muy tolerante a la sequía, pero a su vez responde muy bien a la fertilización y al riego, obteniéndose de ella grandes cantidades de forraje para alimentación de rumiantes.

En esta tesis de Maestría se ha evaluado la fertilización fosfatada en esta planta, confirmando que la fertilización con fósforo se traduce en grandes cantidades de biomasa en las leguminosas.

Ricardo Macedo da Silva
ADUBAÇÃO FOSFATADA NA CULTURA DA CUNHÃ
Dissertação apresentada como requisito parcial para obtenção do título de Mestre
em Ciência Animal, pela Universidade Federal do Vale do São Francisco.

Les dejo el enlace para que lean este trabajo, puede descargar a su disco.

http://bit.ly/1qwdC44

ABSTRACT
The  Butterfly  pea  (Clitoria  ternatea  L.),  a  forage  legume  with  high  nutritional 
value, has great potential as ruminant feed in northeastern Brazil. In this sense, the 
aim  of  the  present  study  was  to  evaluate  the  effect  of  phosphorus  on  biomass
production  and  partitioning,  chemical  composition,  and  structural  characteristics  of 
the stem and leaf of Butterfly pea grown under irrigation in the semiarid Northeast. 
The experiment was conducted in the  annual crop area, located at the experimental 
field of the Department of Technology and Social Sciences (DTCS), State University 
of Bahia (UNEB) in Juazeiro - BA. We used a completely randomized design with five 
phosphorus  levels  (zero,  100,  200,  300  and  400  kg/ha  P2O5)  and  four  repetitions, 
totaling 20 plots. The plot size was 4x4 m, with nine m2 of useful area, the remaining 
part being border. We used 40-cm spacing between rows and 10-cm between plants, 
totaling  a  stand  of  400  plants  per  plot.  The  furrow  irrigation  was  carried  out  every 
three  days,  while  the  treatments  were  applied  after  the  plants  had  recovered  from 
transplanting (issuing a new leaf). Every two months after the experiment was set up, 
10 plants were taken from the useful area, evaluating the dry matter production of 
shoots (MS_PA) and  the division into stem (MS_C) and leaf (MS_F), as well as the 
relation F/C. Structural parameters were also evaluated in relation to branch diameter 
and length (RP and RS), number of secondary branches, flowers, buds, and pods; 
and  in  relation  to  the  leaves:  size  of  leaf  and  leaflet,  number  of  leaflets/leaf, 
expanded  leaves,  expanding  leaves  and  total  leaves.  Furthermore,  the 
bromatological  characteristics  of  crude  protein,  ash,  neutral  detergent  fiber,  acid 
detergent fiber and hemicelluloses of stem+pod, leaf and shoot. The used doses of 
phosphorus resulted in significant increase in dry matter production of the Butterfly 
pea  and  in  the  structural  characteristics  of  the  stem  (branch  diameter,  number  of 
branches, number of pods); while they did not influence  the structural characteristics 
of the leaf of the Butterfly pea. As to bromatology, there was a linear decrease for 
NDF of stem+pod and leaf and a linear increase for NDF and ADF of the shoot, for 
crude protein (PB) and for the hemicelluloses of the leaf.

Keywords: Clitoria ternatea L.; diameter; dry matter; legume; phosphorus